Įvadinė paskaita: Maistinės medžiagos pagal Ajurvedą

Įvadinė paskaita: Maistinės medžiagos pagal Ajurvedą

Šeštadienis, 4 gruodžio
10.00–11.30 val.


Įvadas į trijų dalių kursus. Dalyvavimas nemokamas.

Su Vaidya Sreelal Sankaru ir Vaidya Poornima Sreelal,
Ajurvedos ekspertais iš Keralos, Indijoje

Su vertimu į lietuvių kalbą.

· Įvadas į Ajurvedinę mitybą.

· Kaip šiuolaikinės mitybos koncepcijos, pavyzdžiui nutrigenetika, susijusios su Ajurvedinės mitybos principais.

· Kaip šiuos principus įvesti į šiuolaikinį gyvenimo būdą, ypač į vakarietišką.

· Kaip šie kursai gali jums padėti susikurti asmeninę mitybą, paremtą Ajurvedos principais.

Su praktiniais pavyzdžiais, klausimais ir atsakymais.

Vaidya Sreelal Sankaras

Dr. Sreelal Sankaras gimė tradicinėje Ajurvedos praktikų šeimoje Keraloje. Šalia klinikinės praktikos, remdamasis savo analitiniu požiūriu, jis skiria daug dėmesio IT pritaikymu Ajurvedoje. Jis baigė bioinformatikos magistrantūrą.

Vaidya Poornima Sreelal

Dr. Poornima Sreelal yra vedančioji Ajurvedinės mitybos konsultantė. Ji yra kilusi iš tradicinių gydytojų šeimos. Baigusi Ajurvedos mokslus, ji specializavosi klinikinėje mityboje ir dietologijoje. Ji gilinasi į gydomaisiais tikslais taikomą mitybą.

Maistinės medžiagos pagal Ajurvedą

Mitybos suvokimas jūsų virtuvėje

šeštadieniais, 10.00-11.30 val.

1 dalis – gruodžio 11, 18 ir sausio  8, 15, 22, 29

2 dalis – vasario 5, 12, 19, 26 ir kovo 5, 12

3 dalis – kovo 19, 26 ir balandžio 2, 9, 23, 30

 

Šie kursai nagrinėja kasdienės mitybos galimybes sveikatai.

Stebėdama kiekvieno maisto produkto poveikį kartoms, Ajurveda siūlo laiko patikrintą išmintį subalansuotai ir sveikai mitybai.

Šiuolaikinio mokslo požiūrių pristatymas padės geriau suprasti ir pritaikyti šią išmintį kasdieniame gyvenime.

 

1 dalis  Grūdai, ankštiniai ir prieskoniai

Išsamus pagrindinių kieto maisto grupių, tokių kaip grūdai, ankštiniai ir prieskoniai, jų savybių ir vartojimo pristatymas.

gruodžio 11 d.

· Įvadas į Ajurvedos mitybos principus.

· Veiksniai, į kuriuos reiktų atkreipti dėmesį, renkantis mitybą.

· Maisto produktų klasifikacija pagal Ajurvedą.

 

gruodžio 18 ir sausio 8 d. (pamokos nevyks per Kalėdas ir Naujuosius metus)

· Įvairių grūdų savybės pagal Ajurvedą ir šiuolaikines koncepcijas.

· Maistinės grūdų medžiagos ir tinkamo jų vartojimo receptai.

· Idealus laikas ir kiti aspektai valgyti tam tikrus grūdus.

 

2020 m.
sausio 15 d.

· Ankštiniai, jų nauda ir vartojimas pagal Ajurvedą.

· Ypatingas dėmesys dažniausiai Europoje vartojamiems ankštiniams.

· Receptų pavyzdžiai ir svarstymai, kaip vartoti įvairių produktų derinius, atsižvelgiant į individualią kūno konstituciją.

 

sausio 22 ir 29 d.

· Prieskoniai ir pagardai, gerinantys maistinių medžiagų įsisavinimą. Aptarsime indiškus ir Europoje dažniausiai vartojamus prieskonius.

· Fiziologinės ir gydomosios prieskonių savybės bei pavyzdiniai patiekalų receptai.

· Ar prieskoniai gali pakenkti?

 

2 dalis – Daržovės, žolelės, aliejai ir pieno produktai

Ayurvedos ir šiuolaikiniai požiūriai į šių maisto grupių vartojimą gerai sveikatai.

 

vasario 5 ir 12 d.

· Įprastos daržovės ir jų savybės.

· Patiekalų receptai, parengti pagal daržovių maistinės vertės supratimą ir pritaikymą asmeninei sveikatai, sezonui ir t.t.

· Kai kurių Europoje vartojamų daržovių aptarimas.

 

vasario 19 ir 26 d.

· Pieno produktai: gerai ar blogai? Ayurvedos požiūris į įvairius pieno produktų šaltinius, deriniai ir savybės.

· Ar pienas tinka bet kuriame amžiuje? Pieno perdirbimas ir įvairių pieno produktų vartojimas pagal amžiaus grupes.

· Ayurvedos požiūris į veganišką pieną, ir kam jis iš tiesų tinkamas?

 

kovo 5 d.

· Kaip vaisingai vartoti vaistus? Įvairių vaisių savybės ir vartojimas.

· Kokius vaisius kurį sezoną tinka vartoti?

· Ar visi vaisiai gerina virškinimą?

 

kovo 12 d.

· Ar riebalai ir aliejai gerai? Kaip pasirinkti savo sveikatai tinkamus riebalus.

· Ar būtina gerti didelį kiekį vandens? Ar vanduo yra detoksikatorius? Geriamojo vandens klasifikacija pagal Ajurvedą ir kaip jį vartoti atitinkamai pagal kūno konstituciją, virškinamąją ugnį ir sezoną?

· Stebuklingosios žolelės ir papildai – ar tokie egzistuoja? Kaip pasirinkti tinkamas žoleles? Rasayana vaistai — paprastos žolelės sveikatai.

 

 

3 dalis – Kaip nuspręsti, koks maistas jums tinkamas

Pagal Ajurvedą, bet kokios medžiagos gali būti vaistais, netgi nuodai gali tapti eliksyru – ir atvirkščiai, priklausomai nuo to, kaip juos vartosite. Svarbu yra išmanyti maistinių medžiagų naudą, tačiau dar svarbiau – žinoti, kada, kaip ir kokiam žmogui jie skirti vartoti?

 

kovo 19

· Gairės, ką, kada ir kiek valgyti, atsižvelgiant į įvairias sąlygas, pvz., dieną, sezoną, virškinimo pajėgumus ir kt.

 

kovo 26 ir  balandžio 2 d.

· Ar vaikams ir vyresniems žmonėms būtina sumažinti riebalų vartojimą ir kalorijas? Mityba pagal grupes: vaikystė, paauglystė, jaunystė ir išmintingas amžius.

· Tinkamas maistas pagal Ajurvedos fiziologiją.

 

balandžio 9 ir 23 (per Velykas, balandžio 16 d. pamokos nebus)

· Ar karščiuojant reiktų valgyti, ar pasninkauti? Kaip maitintis, esant įprastiems sveikatos sutrikimais: nevirškinimas, viduriavimas, karščiavimas, peršalimas ir t.t.

· Mitybos pasirinkimas sergant medžiagų apykaitos ligomis.

· „Virtuvės vaistinėlė“ – žoliniai augalai namuose.

 

balandžio 30 d.

· Dėmesys mitybai – proto įtaka renkantis maistą ir kaip tai veikia jūsų sveikatą.

· Mitybos pasirinkimas pagal proto tipus.

· Juslinių organų “maistas”. Kaip Ajurveda jutiminį suvokimą per jutimo organus laiko „maistu“?

 

Kiekvieno užsiėmimo metu – įkvepianti prezentacija, praktiniai pratimai, klausimai ir atsakymai.

Kursai lygiagrečiai bus verčiami į lietuvių, vokiečių, prancūzų ir kt. kalbas.

Jums bus atsiųsti kursų įrašai, kuriais bus galima naudotis kelias savaites.

Kaip tai veikia:

  • Į įvadą registruokitės per žemiau pateiktą anketą.
  • Programa veikia visuose „Apple“, „Android“ ar „Windows“ įrenginiuose.
  • Jūsų prietaisas žingsnis po žingsnio padės jums nemokamai atsisiųsti ZOOM programą.
  • Tada galėsite prisijungti prie interaktyvios jogos pamokos.

 

 

Registruotis

Registracija šiam renginiui nebegalima.